Beautiful, lovely and amazing Bolivia
Blijf op de hoogte en volg Nicole
12 Juli 2016 | Bolivia, Copacabana
Na afscheid te hebben genomen, hebben we de nachtbus richting La Paz genomen. Niet helemaal de logische richting maar een van de kiwi's was alleen op vakantie dus had nog maar een paar dagen, dus dan maar niet logisch, maar wel gezellig. Tijdens een walkingtour langs de gevangenis van La Paz gelopen, als iemand het boek Marching power heeft gelezen, dan weet degene hoe het daar aan toe gaat. Helaas niet meer mogelijk om daadwerkelijk met een tour binnen de gevangenis te gaan, althans niet veilig. Verder is het een grote stad die via diverse liften (hoogste ter wereld) vanuit de vallei in verbinding staat met de 'el alto', wat een mooi uitzicht over de vallei geeft. Tevens een foodtour gedaan, Bolivia heeft net als de rest van Zuid-Amerika allerlei gerechten met aardappels en vlees, heerlijke combi maar niet het beste eten. De volgende dag de kiwi in de taxi te hebben gedropt, zijn we richting het cholitas worstelen gelopen. Heel nep maar zeker ook heel hilarisch. Daarna snel naar bed want de volgende dag stond death road op ons te wachten. 's Ochtends vroeg op, maar was het zeker waard..... Hoe gaaf was dat!!! Helaas was het behoorlijk mistig, dus het uitzicht was niet geweldig maar zo gaaf. De volgende dag afscheid genomen van de andere kiwi. Jammer genoeg na een aantal maanden reizen nog steeds niet makkelijk, maar goed ik ging naar Sucre en hij naar Samaipata, dus ja dan scheiden de wegen.
In Sucre afgesproken met een Nederlandse jongen die ik ontmoet had tijdens de Salt flat tours. Hier een voornamelijk bijgekomen, rondgelopen, voetbal gekeken, wat Spaanse lessen genomen en genoten van de lokale markt met alle lekkere vruchtensapjes. Hier vandaan veel plannen gemaakt om naar andere plaatsen te gaan, maar uiteindelijk toch maar besloten om weer terug te gaan naar La Paz. Gelukkig reden we lekker om via Potosi, dus kan ik zeggen dat ik hier ook ben geweest, al heb ik er niet veel van gezien. Vanuit La Paz snel vertrokken richting Rurrenabaque, ik was inmiddels al in La Paz geweest. De busrit erheen was een aparte rit, smalle weg en veel verkeer waardoor de bus soms moest manoeuvreren op smalle stukken om ander verkeer er door te laten gaan. Heelhuids aangekomen in Rurrenabaque en met de mensen die ik in Sucre had ontmoet 6 dagen de jungle en de pampas ingetrokken. In de jungle een mooie kijk gekregen hoe de mensen overleven in communities op basis van de natuur, in plaats van al het gemak dat we gewend zijn in de westerse wereld. Een nacht doorgebracht in de middle of no where en geslapen op een matrasje (lees: grond) met een deken en een mosquitonet. Ons gewassen in de rivier en 's avonds in dezelfde rivier caimans gezien. De ochtend dat we vertrokken vanuit de jungle naar de pampas hadden we regen, maar gelukkig aangekomen bij de boot was het gestopt met regenen. Het gaf wel wat grappige glijtaferelen om met de spullen in de boot te komen. Tijdens deze 3-daagse tocht zoveel dieren maar voornamelijk caimans gezien, gezwommen/ gestaan tussen de roze dolfijnen en de caimans, gezocht naar anaconda's/ cobra's en gevoetbald met de locals. Tevens ern poging gedaan tot vissen, maar als je lijn 3x vast zit, misschien kun je dan maar beter opgeven. Maar zeker een aanrader als je ooit naar Bolivia gaat. Teruggekomen vanuit de pampas had ik het plan om het vliegtuig te pakken over de Andes terug richting La Paz om door te gaan naar Copacobana. Helaas de eerste dagen waren er geen vluchten meer beschikbaar, dus toen hals over kop toch maar met de anderen de bus teruggenomen. Aangekomen in La Paz hebben we een minibusje genomen zodat we niet hoefde te wachten.
Copacobana is een leuk, toeristisch stadje aan lake titicaca en vanuit is het mogelijk om de ferry richting isla del sol te nemen. Copacobana zelfs is niet heel veel te doen maar voelde als een leuk vakantieoord. De volgende dag met de ferry vertrokken naar het eiland om daar een nacht te verblijven, maar op het eiland was zo weinig te doen, dus hebben we er alleen een dag doorgebracht. Op de ferry richting het eiland nog wat andere mensen ontmoet, waaronder 4 Dutchies en een Belg, en met een groep van 12 personen het eiland bewandeld. Nadat we weer terugkwamen in Copacobana, de nachtbus genomen richting Cusco, dus op naar een nieuw land en bye bye Bolivia! Je was geweldig.......
** Zodra ik weer goed internet heb, zal ik weer een aantal foto's uploaden!